Crònica del Club - La prevenció està a les nostres mans - 2024, club nàutic el masnou, cnem, crònica del club, helping cancer - Crònica del Club
Social

Crònica del Club – La prevenció està a les nostres mans

El passat divendres a la tarda vaig assistir a la xarrada sobre les claus a seguir per la prevenció del càncer de mamà, a càrrec de dues sòcies del club, l’oncòloga i investigadora clínica Laura Vidal i la professora tècnica de cuina i pastisseria Marta Culebras. La sala noble estava completament plena, cal dir que majoritàriament per dones, però també hi havia alguns homes. La meva intenció no és explicar el que van dir aquestes dues grans professionals, ja que la seva presentació estarà a disposició de tothom a la web del club a través de helping cancer Per tant, destacaré el que a mi em va cridar més l’atenció. En primer lloc, l’alegria i l’energia que la Laura i la Marta transmetien en les seves intervencions, era un gust escoltar-les.

Tots sabem el que és un càncer de mama i que és vital la detecció precoç fent autoexploració mamària i controls periòdics mitjançant mamografies i ecografies quan les mames són denses i fibroses.

L’aspecte més negatiu que van presentar és que el càncer de mama va augmentant arreu del món i en el nostre país també, concretament un 28% segons dades corresponent a l’any 2021 per la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica. Cada vegada es detecten més casos en dones joves i no se sap el perquè, i a la vegada la idea que a partir dels 70 anys és més difícil, les estadístiques mostren que a partir dels 75 anys s’incrementa el nombre de càncers.
L’herència genètica i els antecedents familiars també són un factor de risc a tenir en compte tot i que només és responsable d’un 5-10% dels casos.

I ara els aspectes positius:
-La xifra de mortalitat no arriba al 15%, no és massa alta
-l’oncologia personalitzada és una revolució, ja que és una teràpia dirigida amb més eficàcia i menys toxicitat.
-I les noves tècniques amb 3D són també una gran eina de precisió.

Fins aquí el que la medecina i la ciència mostra i posa a la nostra disposició, però i nosaltres que hem de fer per prevenir-ho? Som els principals responsables de la nostra salut.

La Laura i la Marta ens ho van dir ven clar: cal fer prevenció mitjançant la nutrició i l’exercici perquè està comprovat que funciona, afegint que fins a un 40% dels casos es poden prevenir amb hàbits saludables.

L’alimentació és un efecte preventiu i nosaltres tenim la dieta mediterrània on hi ha productes antioxidants com el bròcoli, pomes, te verd o rica en fibra com els integrals i els llegums.

 

Els sucres afegits, els mínims possibles

Cal evitar les grasses, els processats, fumats i no afegir sucres, però van insistir en el fet que és molt important consumir proteïna a partir de la menopausa.
La Marta va parlar de dos blocs d’aliments els omega-3 i els omega-6 i ens va oferir un parell de receptes que podreu trobar a la seva presentació que són molt recomanables i senzilles de fer. I per les amants del suc de taronja natural –com jo- doncs millor que ens mengem la taronja sencera, ja que evitem el sucre i aprofitem tot els beneficis d’aquesta fruita.

 

El sobrepès no ens interessa gens

L’exercici és fonamental també per la prevenció. Tant la Laura com la Marta van insistir que l’acumulació de greix abdominal postmenopàusic s’associa a un major risc de càncer. El greix corporal excessiu genera estrògens, insulina i factors que poden promoure el creixement cel·lular i desenvolupar un càncer.

Per les dones tenir menys massa muscular vol dir tenir menys densitat òssia i perill d’osteoporosis i artrosis. Es recomana de 2 a 5 hores d’activitat física moderada o 2 hores d’activitat vigorosa a la setmana. En aquest punt cal dir que som afortunades de formar part del club Nàutic que ens ofereix les possibilitats de poder fer-ho. Però per a les que no poden o no volen una bona notícia: les dones que fan una activitat igual a caminar 30 minuts al dia tenen un risc d’un 3% menys de patir càncer de mama que les que no són actives. I una cosa molt important per les que han patit un càncer o estan en procés de tractament, sembla que s’ha demostrat que caminar i fer ioga pot reduir que el càncer es propagui o es reprodueixi.

Crónica del Club – per Marta Rosés

Articles Relacionats